Volgens Van Dale:


pal.lie.ter (de; meervoud:pallieters)
1. (België; niet algemeen) levenslustige kerel (naar de hoofdpersonage uit het gelijknamige roman van F. Timmermans)
betekenisverwante termen/synoniem(en): levensgenieter


Op 28 maart 1957 werd in Termien, Genk, het toneelgezelschap 'De Pallieters' opgericht. De levensopvatting van de door Felix Timmermans gecreëerde romanfiguur Pallieter, fungeerde destijds als een voorbeeld voor ons toneelgezelschap. Nu meer dan 50 jaar later zijn de leden veranderd maar de levensgenieter Pallieter staat echter nog steeds centraal binnen ons huidige gezelschap.

1956: Fons Thijs zat gezellig met enkele vrienden een pint te drinken. Fons was iemand met een hart voor toneel, een heel groot hart voor toneel en hij speelde graag toneel. Met zijn jarenlange kennis wilde hij iets doen. In Genk waren er enkele toneelgezelschappen, oa toneelgezelschap 'Crescendo' van Winterslag, maar Fons wou het anders, anders en beter... Zo gezegd zo gedaan en in maart 1957 werden de Pallieters boven de doopvont gehouden. Samen met Albert Kellens en P. Werrebrouck ging Fons van start met de Pallieters. Deze naam werd niet zomaar gekozen maar diende de aard van de groep uit te stralen: een groep vrienden die van het leven genieten en samen toneel speelden...

De geschiedenis van de Pallieters gaat dus al meer dan een halve eeuw, bijna 60 jaar, mee. Dat lijkt niet zo lang geleden, maar toch was dit de tijd dat toneel vooral een mannenzaak was. Overal werden de rollen gespeeld door mannen, dus ook de vrouwenrollen. Gelukkig bleef dit niet duren, mede dankzij de inzet van de Pallieters.

De eerste voorstellingen van toneelgezelschap 'De Pallieters' vonden plaats in zaal ‘De Schom’ in Termien, destijds een heel goede zaal voor toneelvoorstellingen. Het eerste stuk werd trouwens, door omstandigheden, pas gebracht in toneelseizoen '59/'60 maar was meteen een schot in de roos... Later verhuisden de Pallieters naar de schouwburg van Genk. De Pallieters waren een van de eerste groepen die in deze - indertijd splinternieuwe- schouwburg speelden. In de daarop volgende jaren zijn we steeds trouw gebleven aan deze zaal, nu nog steeds spelen we in de stadschouwburg van Genk, maar 2 keer zijn we echter 'vreemd' geweest... Slechts tweemaal hebben we de schouwburg geruild voor het Casino Modern en dat was met de vieringen van het 45-jarig jubileum en het 50-jarig jubileum.

Het verhaal van de Pallieters is, zoals veel dingen in het leven, een van hoogtes en laagtes. Ze wonnen en verloren; ze speelden voor uitverkochte zalen maar ook voor veel minder volk. De leuze van Fons Thijs was hier: “ook al zit er maar één man in de zaal, we spelen alsof het voor de koning is”.

De viering van het 50-jarig jubileum van ons toneelgezelschap had een hoogtepunt moeten worden... Het is ook een hoogtepunt geworden maar een met een bittere bijsmaak. In mei 2007 stierf stichter en bezieler van 'de Pallieters', minder dan een jaar voor de jubileumviering. Fons heeft deze bijzondere verjaardag dus niet meer mogen mee maken... Maar als vaste huisregisseur, voorzitter en vooral begenadigd toneelspeler, heeft hij wel nog zijn stempel kunnen drukken op het stuk dat we toen speelden. Het was namelijk zijn keuze... Er was twijfel... Wat zouden we doen: stoppen of verder spelen... Maar De Pallieters beten door en leverden een stuk af om ‘U’ tegen te zeggen. Ons jubileum-stuk werd een groot succes. Elke Pallieter speelde voor Fons en de groep…

Na ons succes kwam het alom gekende dipje… Hoe moet het nu verder? Wat gaan we doen? Stoppen op ons hoogtepunt? Iedereen voelde zich wat verloren door het verlies van ons boegbeeld en stichter… Een gedeelte wilde de stekker eruit trekken en een ander gedeelte van de groep wilde verder gaan. Uiteindelijk werd beslist om de groep op te doeken maar gelukkig, voor alles officieel werd, is er iemand geweest die wakker werd en die ,door het zien van alle foto's en de herinneringen, die hieraan verbonden waren, zei: 'Komaan, waar zijn we mee bezig!!! 50 jaar noeste arbeid zo maar over boord gooien!!! De groep van mijn papa stopzetten? NOOIT!'. Het was Elly Thijs, dochter van Fons Thijs, onze stichter Het had echt maar een haartje gescheeld of De Pallieters waren geschiedenis. En dat hebben we dus niet laten gebeuren. Onder impuls van Elly Thijs en met een kleine, doch hechte groep zijn we verder gegaan. We beslisten om een sabbat-jaar te houden, een jaar van bezinning en plannen.

En dat bezinnen en plannen heeft ons goed gedaan… Want ondertussen zijn we weer een aantal jaren verder en doen we, terug trouw, elk jaar 'ons ding' in 'onze' schouwburg. En kabbelen we rustig naar ons 60-jarig jubileum!

Diverse voorzitters hebben de groep staande gehouden en dat zal steeds blijven. maar het belangrijkste is dat de Pallieters er een erezaak van maken om de mensen een aangename avond te bezorgen en hun aan het lachen te brengen!!!